Disjunctor – reguli după aplicare

small_expander

http://doctordezambete.ro/wp-admin/post.php?post=616&action=editDisjunctor intermaxilar ancorat pe inele

Recomandări după aplicarea disjunctorului

  1. primele zile după aplicarea aparatului sunt cele mai dificile, aveţi răbdare, toţi copiii ajung să se adapteze
  2. în primele zile recomandăm alimente de consistenţă mai redusă, până copilul învaţă să mănânce cu aparatul (disjunctor) fixat în gură
  3. vă recomandăm să evitaţi alimentele dure şi lipicioase (guma de mestecat, caramele, alune, fistic, covrigi, fructe tari). Motivaţie: acestea au tendinţa de a desprinde disjunctorul, care deşi este fixat cu un ciment foarte eficient, la forţe extreme se poate desprinde.
  4. în primele zile copilul poate avea o salivaţie crescută. Este normală şi va dispărea în scurt timp, îi puteţi grăbi adaptarea oferindu-i dropsuri fără zahăr, sugerea acestora va regla secreţia salivară.
  5. pot apărea dificultăţi la pronunţia consoanelor “s”, “t”. Citirea unui text cu voce tare permite adaptarea şi rezolvarea problemelor tranzitorii de fonaţie ce apar după aplicarea unui disjunctor.
  6. Doare? Nu. Copilul va simţi o senzaţie de presiune la nivelul dinţilor şi oaselor, însă aceasta este trecătoare, de regulă durează maxim 5 minute după activarea aparatului.
  7. Pentru copiii mai sensibili, în primele zile de activare se poate recurge la folosirea unor antialgice (Panadol – paracetamol sau Nurofen – ibuprofen, sub formă de sirop pentru copii de vârstă mică sau comprimate pentru cei de vârstă mai mare). Atunci când alegeţi un sirop antialgic vă recomandăm varianta fără zahăr.
  8. Acordaţi atenţia cuvenită igienei cavităţii bucale. Recomandăm periajul corect efectuat după fiecare masă, folosind o pasta de dinţi cu un conţinut de fluor adecvat vârstei copilului, însoţit de clătiri cu apă de gură. De asemenea, la Clinica Doctor de Zâmbete Focşani vă recomandăm folosirea duşului bucal (irigator oral), pentru realizarea unei igiene exemplare. Nu trebuie ca stagneze resturile alimentare între disjunctor şi mucoasa din palat, deoarece poate apărea inflamaţia acesteia.
  9. A apărut un spaţiu între incisivii superiori, este normal? Da, spaţiul dintre incisivii superiori este absolut normal, mai mult este un indicator al funcţionării tratamentului. Nu vă îngrijoraţi, nu va rămâne aşa, practic spaţiul se va reorganiza la nivelul arcadei dentare pentru rezolvarea eventualelor incongruenţe.
  10. Spaţiul dintre incisivi s-a închis de la sine. De ce? După ce se termină faza de activare fibrele gingivale dintre cei doi incisivi apropie spontan dinţii, însă nu vă îngrijoraţi. Osul îşi păstrează lărgimea obţinută prin tratament.
  11. Cine activează aparatul? Dumneavoastră. Activarea şurubului este un procedeu simplu, în şedinţa de aplicare a aparatului medicul vă va demonstra şi explica tot procedeul.
  12. Cât timp trebuie activat un disjunctor? Cel care hotărăşte perioada de activare a disjunctorului este medicul ortodont. În medie, ritmul de activare este de 1 sau 2 activări pe zi, iar durata de activare depinde de obţinerea lărgirii dorite terapeutic, aproximativ 2 săptămâni. Fiecare caz este diferit, de aceea medicul este cel care hotărăşte cât este necesar pentru fiecare pacient în parte.
  13. Ce se întâmplă după ce nu mai activăm şurubul? După ce perioada de activare a şurubului se termină, tratamentul continua. Urmează etapa de contenţie, adică de menţinere a rezultatului. Aceasta durează 4-6 luni de la încetarea activării.
  14. Este necesar tratamentul cu aparat ortodontic fix după disjunctor? De cele mai multe ori, da. Însă după disjuncţie, medicul ortodont reevaluează situaţia. Astfel, va decide oportunitatea tratamentului ortodontic cu aparat fix. Disjunctorul este cel care rezolvă problemele bazelor osoase, generând efectul ortopedic, în timp ce de îndreptarea propriu-zisă a dinţilor se ocupă aparatul ortodontic fix.

Leave a Reply