Cariile la dinții de lapte

De ce să tratăm cariile la dinții de lapte?

Dental medicine and healthcare - dentist examining little child boy patient open mouth showing caries teeth decay

O idee preconcepută, ancorată îngrijorător de solid și printre o parte din medicii dentiști, este aceea că dinții de lapte cu carii nu sunt candidați pentru tratament. Argumentul cel mai frecvent întâlnit este acela că dinții de lapte oricum se vor schimba, așa ca nu este important să fie tratați.

La Clinica Doctor de Zâmbete susținem tratarea dinților temporari. Iată doar câteva motive pentru care tratamentul dinților de lapte este vital:

  • Dinții de lapte sunt menținători naturali de spațiu pentru dinții definitivi care îi înlocuiesc. Atunci când apar carii între dinții temporari practic se reduce spațiul pe arcadă, iar dinții succesori au șanse foarte mari să erupă înghesuiți.

 healthy-teeth-1

Știați că… Dinții de lapte sunt puțin mai lați decât dinții definitivi? Practic, natura anticipează eventuala criză de spațiu care poate apărea la erupția caninilor și premolarilor, iar dacă dinții de lapte sunt intacți, problemele ușoare de înghesuire pot să se autocorecteze.

  • Dinții de lapte au o rezistență mai scăzută la atacul carios. Ei sunt afectați precoce de carii, tiparul de carie specific acestor dinți fiind unul cu evoluție rapidă, care determină foarte frecvent complicații: durere importantă, moartea nervului însoțită de tumefacție, abces dentar.

  • Prin moartea nervului poate apărea o infecție la vârful rădăcinii dintelui temporar. Aceasta poate afecta mineralizarea dintelui permanent succesor, iar acesta să erupă cu defecte grave de smalț.

  • Un tipar aparte de carie este caria de biberon, aceasta afectează foarte devreme dinții temporari și poate duce la amputarea coronară a dinților de lapte, cu urmări grave asupra masticației și alimentației, disconfort dureros și legat de fizionomie.

 

Uneori, când dintele de lapte este foarte aproape de vârsta de exfoliere și prezintă deja mobilitate accentuată, deci semne că va cădea în curând, medicul poate alege să nu trateze dintele în cauză. Însă, aceasta este singura excepție care justifică netratarea dinților de lapte.

Leave a Reply