Ce este fluorizarea dentară?
Fluorizarea dentară este poate cea mai importantă metodă de prevenire a cariei dentare, alături de sigilare și de menținerea unei igiene bucale riguroase.
Fluorizarea care se realizează în cabinet este locală și se poate realiza cu geluri, paste sau lacuri cu fluor. Este o procedură simplă și sigură, substanțele folosite au o concentrație ridicată de fluor și se aplică pe dinți pentru 1-2 minute.
Ce trebuie să facem după fluorizarea dentară?
Singura indicație după fluorizare este ca pacientul să nu mănânce sau să consume lichide timp de 30 de minute.
Indicațiile fluorizării profesionale:
-
fluorizarea dentară ajută la prevenirea cariei dentare, dar, mai important, poate determina remineralizarea leziunilor carioase incipiente
-
la pacienții purtători de aparate dentare fixe
-
la pacienții cu sensibilitate dentară, fluorul acționează ca un izolant pentru suprafețele dentare afectate de stimulii termici din alimente
-
la pacienții cu distrofii dentare (leziuni de hipomineralizare prezente încă de la erupția dintelui pe arcadă – apar ca niște pete albe cretoase)
-
la pacienții cu un flux salivar foarte scăzut – afecțiunea se numește xerostomie. Xerostomia este frecvent însoțită de o explozie de carii, deoarece dinții sunt privați de pelicula protectoare de salivă și rămân expuși atacului carios.
Cum funcționează?
Fluorul aplicat pe suprafața dentară demineralizată se fixează pe dinte și atrage și alte minerale (precum calciul). Suprafața nou formată (cristale microscopice de fluorapatită) este de fapt mult mai dură (și mai rezistentă la atacul acid) decât suprafața dentară inițială. Prin urmare, nu numai că fluorul ajută la prevenirea cariilor și remineralizarea leziunilor carioase incipiente, dar și întărește suprafața dintelui.
American Dental Association (ADA) recomandă fluorizarea dentară ca metodă de prevenire a cariei dentare.
Fluorizarea dentară se poate realiza și acasă de către pacient, folosind paste de dinți și ape de gură cu o concentrație adecvată de fluor. Însă, fluorizarea la domiciliu nu o poate suplini pe cea profesională, realizată în cabinetul stomatologic. Aceasta este recomandată în general la intervale de 6 luni, împreună cu un detartraj minuțios și un periaj profesional.