Ce este sigilarea?
Sigilarea dentară face parte din metodele profilactice de tratament, de prevenire a cariei dentare. Ea presupune adăugarea la nivelul dinților cu șanțuri și fosete (molarii și premolarii) a unei substanțe care practic desființează relieful accidentat al acestor dinți în care pot stagna resturi alimentare fermentabile, sursă de hrană pentru bacteriile care produc caria dentară.
De ce să sigilăm dinții?
Există studii care arată că prin sigilarea dinților riscul producerii cariilor dentare scade cu până la 70%. – http://www.cdc.gov/oralhealth/dental_sealant_program/
Dinții cei mai predispuși la apariția cariilor sunt molarii de 6 ani, dinți ce erup în spatele șirului de dinți temporari (așa cum le spune numele în jurul vârstei de 6 ani), neînlocuind prin erupție nici un dinte temporar. Acești dinți sunt deseori confundați cu dinții temporari, copiii sunt la o vârstă la care nu acordă o importanță cuvenită igienei dentare, așadar de multe ori întalnim copii de vârste mici cu o afectare gravă a acestor dinți. La Clinica Doctor de Zâmbete recomandăm sigilarea cât mai precoce a acestor dinți, ideal imediat după erupția lor.
O să doară?
Sigilarea este o manoperă complet nedureroasă, nu presupune anestezie, ci doar adăugarea unei rășini fotopolimerizabile pe dinte. Dintele este anterior curățat, pe el se aplică un gel care trebuie să acționeze câteva secunde, apoi dintele se spală, se usucă și se adaugă materialul de sigilare care se întărește în mai puțin de un minut.
Când este indicată sigilarea?
Sigilarea este indicată cât mai aproape de momentul erupției dintelui, înainte să apară orice semn de carie. Există dinți care prezintă marmorații, acestea sunt pigmentări ale șanțurilor dentare și reprezintă primul semn de carie. Și acești dinți pot fi candidați pentru sigilare, după îndepărtarea minim invazivă de către medicul dentist a marmorațiilor.
Însă sigilarea nu este suficientă pentru a proteja dinții de carii, ea trebuie însoțită de un periaj corect, vizite la medicul stomatolog pentru control la intervale de 6 luni și de o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.